Asociacion Ecometta


Ir al Contenido

Ecologicament incorrecte

AGUAMarç de 2016

En un estany de la zona de Santes Creus ... segueix havent-hi gent incívica.
Artícle de David Fluxà de Mi Dama Azul

Els plàstics són contaminants i poden causar greus danys o fins i tot la mort a alguns animals aquàtics.


Foto: © David Fluxà

Més contaminant encara són els ploms de pesca que jeuen en els fons convivint amb les posidònies

Foto: © David Fluxà

*********************************************************************
Seguim trobant bosses i plom en el nostre mar
Artícle de David Fluxà de Mi Dama Azul


Foto: © David Fluxà

Per si no us crèíeu que trobem borses, aquí teniu una, de les moltes que es troben perdudes a la deriva al litoral, en aquest cas, de Mataró ... ¡És una bossa de super! (ja sabeu el que comporta per l'article anterior). A tots ens agrada anar a la platja i trobar l'aigua transparent. Però això no és tot amics i amigues. Hem de recordar que compartim platja amb els peixos i altres éssers aquàtics. No val banyar-se i després tirar les deixalles pensant que ja ho netejaran o que el mar és molt gran. Un gra de sorra a la platja sembla no tenir importància, però junts fan platges immenses. Aquest és el problema de deixar una bossa tirada a l'aigua. Una faria molt poc mal, però tantes causen un veritable dany ecològic de grans dimensions.

I aquí no acaba la cosa. Mireu aquesta foto que ens mostra David ...Foto: © David Fluxà

Es tracta de metalls pesats en el fons marí ... en aquest cas en forma de plom de "llancer", un plom que s'utilitza en la pesca de superfície. Pot arribar a pesar fins a 500 g. I puc dir que, gairebé en cada capbussada, trobem més d'un.

Recordem que el plom és un element
NO essencial als éssers vius. Existeix en forma general en aliments, begudes i com a contaminant, a causa del gran ús industrial, iniciat històricament per la seva utilització en instal·lacions de fàbriques, recipients, etc.
Intentem ajudar als nostres companys del viatge de la vida...Els éssers vius!

*********************************************

Els plàstics, mals amics del mar
Article de David Fluxà de Mi Dama Azul
Abans de deixar-vos amb l'article del meu bon amic David, vull comentar-vos que aquest tema no és un fet aïllat. De manera global es continua tenint la tremenda idea que el mar, i en major mesura els oceans, s'ho empassen tot. Malgrat que efectivament les extensions d'aigua són enormes en el nostre Planeta, l'acumulació de residus produïts pels humans creix d'una manera exponencial quan pensem d'aquesta manera i cada dia veiem més espècies en perill d'extinció. Reflexionem sobre aquesta afirmació: som més de 7.000.000.000 persones les que poblem el món, pots comprovar-ho clicant
aquí en temps real. Què passaria si totes llancessin a l'aigua una sola i ridícula bossa de plàstic als nostres mars? ...

David Fluxà ens explica:

Molts de nosaltres sabem que els residus plàstics són grans contaminants si no es reciclen de forma correcta. Però el que se sap molt poc, és l'impacte i les conseqüències posteriors del gran abocament de deixalles en forma de plàstics poc degradables que van a parar al fons marí o queden surant molts anys a la deriva dels nostres mars i oceans. De fet, a l'Atlàntic, a les latituds equatorials on els corrents i els vents són escassos, es poden trobar a la deriva grans "illes" formades per restes de residus flotants, la majoria plàstics.


Aquesta imatge no és ficció, és una realitat desagradableSe sap que un envàs de plàstic pot arribar a conservar-se fins a
500 anys, però hi ha altres factors que fan que un element contaminant d'aquests, sigui una autèntica bomba submarina. Les bosses de plàstic, per exemple, en ser abandonades al mar, poden convertir-se en una matèria tòxica per algunes espècies, precisament molt vulnerables perquè estan amenaçades en quedar cada vegada menys exemplars.

La tortuga mediterrània caretta, per exemple, s'alimenta bàsicament de meduses. Una bossa de compra del supermercat transparent, si la veiem sota l'aigua, es pot confondre perfectament amb un d'aquests invertebrats. Quan l'animal la menja, es converteix en un verí terrible amb resultats fatals.També la tonyina vermella, una altra espècie atacada, menja meduses. Un altre peix entranyable, el mola mola o peix lluna té com a dieta aquests celenterats.

-----

--------- ----Atún rojo en el Mediterráneo. Imagen de Keith Ellenbogen de Oceana --------- Pez Luna. Foto de Oscar Sagué enviada por David Fluxà


De nosaltres depèn que en el futur, en lloc de trobar residus plàstics en els nostres passejos submarins, podem contemplar i seguir observant les espècies que hem esmentat abans i que, actualment, estan en perill de desaparèixer per la negligència humana.

Aquí tenim altres casos de negligència. Van ser rescatats per David Fluxà, un amant dels mars i oceans. Ell ha tornat la vida a uns quants éssers vius que mereixen viure, al cap ia la fi estem a la seva casa i vivim gràcies a ells. Aquí teniu a una tortuga caretta rescatada al Port Olímpic de Barcelona amb un ham i restes de xarxa enganxats a les potes i un eriçó de mar amb un, per a molts, insignificant bolígraf entre els seus pinxos.

AQUESTES SÓN ALGUNES DE LES ESPÈCIES MÉS PERILLOSES PER ALS NOSTRES MARS I OCEANS
Clica sobre la imatge per veure l'explicació de cada "espècie"

Versió Pdf Versió en anglés

Abans de llençar una cosa "insignificant" al mar ... Pensa-ho!

****************************************************
"Estrany barret d'una garoina"

Per favor!...
Les càpsules del cafè nespresso no són biodegradablesSi tens fotos d'activitats o successos que puguin danyar els nostres mars o oceans ... Envia'ns-les a:

ecometta@ecometta.org

Un grup d'experts valorarà la informació i si la consideren d'interès general i apta per a tots els públics, serà publicada en aquesta secció.


TORNAR A LA FINESTRA SUBMARINA

Reservats tots els drets
© 2017 ecometta.org

AQUESTA WEB COMPTA AMB EL PATROCINI DE:


SI DIUS QUE VENS DE PART DE L'ASSOCIACIÓ ECOMETTA A QUALSEVOL DE LES SEGÜENTS EMPRESES,
TINDRÀS UN TRACTE ESPECIAL

Sistemes de Seguretat
Truqui al 677 459 168


Página principal | Aviso legal | Contacta y colabora | Nacimiento | La Asociación | Ecometta City Park | Medios de comunicación | Revista Naturmet | Naturmet - Tv | Actividades | Talleres | VideoTeca | La sección de Tippi Degré | Meteorología | Corazonadas | TIERRA | AGUA | AIRE | Mapa del Sitio


Regresar al contenido | Regresar al menú principal